Patite li od sezonskih alergija na biljke? Pet savjeta za ublažavanje alergija

Ako ste jedan od milijuna ljudi koji pate od sezonskih alergija na biljke, previše ste upoznati sa simptomima alergije na biljni svijet – alergijske glavobolje, začepljeni sinusi, curenje iz nosa i natečena, osjetljiva tkiva. Najčešći tip alergija na biljke javlja se u jesen i proljeće. Neki nesretni alergičari također dobivaju dozu čak i ljeti, iz izvora poput peludi bora i one svježe pokošene trave.

Osim ako niste obavili niz testova da biste točno utvrdili na što ste alergični, pronalaženje olakšanja od alergije može biti slično traženju igle u plastu sijena. Da stvar bude komplicirana, možete iznenada razviti alergije na biljke jednostavnim preseljenjem samo 160 milja dalje, u okruženje s potpuno novom florom i faunom koju vaš imunološki sustav ne prepoznaje. Postoji mnogo OTC lijekova za alergije, ali morate biti oprezni da ne završite s pripravkom za ublažavanje alergije koji može sadržavati nešto na što ste već alergični! Jednom sam probao lijek protiv alergije bez recepta koji je sadržavao Goldenrod – nepoznato kada sam ga kupio – zbog čega sam se osjećao kao da sam na drugom, čudnom planetu, koji me odmah šalje liječniku!

Simptomi alergije mogu učiniti da se osjećate – ili izgledate – tako loše da gubite vrijeme s posla. Zasljepljujuća sinusna glavobolja može vas ograničiti na zamračenu sobu s vrećicom s ledom na čelu. Ovdje imamo pet savjeta o prirodnim načinima za ublažavanje alergija.

Neke biljke uzrokuju zadržavanje vode, posebno na licu. Ne samo da to uzrokuje natečeno lice i oči koje izgledaju poluzatvorene i natučene, već i popratna bol može doseći razinu ‘ovo je smiješno’ za nekoliko sati izlaganja krivcu. Pokušajte ovo: narežite nekoliko kriški krastavca i položite ih preko očiju. Preko krastavca položite krpu natopljenu hladnom vodom i lezite. Držite zdjelu s hladnom vodom pri ruci kako biste rashladili krpu za pranje dok se na kraju zagrije. Zatvorite zavjese. Ova metoda ublažavanja alergija pomaže u smanjenju otekline, što zauzvrat pomaže ublažiti bol.

Alergijske glavobolje dobro reagiraju na ulje lavande. Ulje lavande možete kupiti u bilo kojoj travari. Stavite jednu kap na svaku sljepoočnicu i nježno trljajte. Utrljajte još jednu ili dvije kapi preko čela utrljavajući ga kružnim pokretima. Ulje lavande brzo ublažava alergije. Ako su alergijske glavobolje čest problem, dobro bi bilo da kupite ili napravite ‘jastuk’ za oči od lavande. Ako ga napravite sami, napunite jastuk cvjetovima lavande, zajedno s nekoliko kapi ulja lavande. Jastuk čuvajte u plastičnoj vrećici kako bi se zadržala ulja između korištenja.

Pijte puno hladne vode tijekom napadaja simptoma alergije. To pomaže izbacivanju alergena iz vašeg sustava, što rezultira smanjenjem otekline i boli. Izbjegavajte alkoholna pića i biljne čajeve!

Kada pelud kruži na otvorenom, ostanite u zatvorenom prostoru i držite prozore zatvorene. Prema potrebi, neka ventilator radi kako bi zrak u vašem domu cirkulirao. Tijekom hladnog vremena ostanite na toplom ispod pokrivača, ali pokušajte izbjeći uključivanje grijača, koji može isušiti vaše sinuse i potencijalno povećati bol. Umjesto toga, upotrijebite ovlaživač zraka s nekoliko kapi ulja eukaliptusa u maloj šalici na vrhu.

Okrenite toplu kupku i zavalite se u kadu s hladnom krpom za pranje lica. Opet, držite pri ruci zdjelu s hladnom vodom i nekoliko dodatnih krpica. Kada se jedan zagrije na sobnu temperaturu, zamijenite ga novom, hladnom krpom.

Svaki od ovih pet savjeta može donijeti brzo olakšanje od alergija i uskoro će vam biti bolje! Sretno!

Objavljeno dana