Testovi ocjenjivanja

U dobru i zlu, testovi ocjenjivanja sada su veliki dio svakodnevnog života. Tvrtke ih koriste na radnom mjestu, a posebno u procesu zapošljavanja više nego ikad. Prije samo nekoliko godina, polaganje testa za ocjenu posla bio je rijedak događaj. Intervjuirali bi vas, možda pozvali vaše reference i odlučili na temelju dojma koji ste ostavili i iskustva koje je pokazao vaš životopis. Danas su testovi zapošljavanja rutinski u mnogim različitim područjima. Ispunjavanje je samo još jedan dio dobivanja posla.

Testovi ocjenjivanja se sve više pojavljuju i u školama. Kad sam išao u školu, jedini ispit koji smo morali polagati bio je SAT. Do tog trenutka, na pojedinim učiteljima je bilo da procjenjuju naše vještine. Neki od njih su bili dobri u tome, a neki nisu bili tako dobri, ali ideja je u obrazovanju bila da je personalizirani pristup bolji od institucionalnog standarda.

Međutim, od “No Child Left Behind” sve se promijenilo. Svaki učenik mora polagati testove za ocjenjivanje ne samo kako bi se uvjerio da uči ono što treba, već i da škola kao cjelina radi u skladu sa standardima. Ponekad škole čak koriste vlastiti test ocjenjivanja prije ispita koje je propisala država kako bi se uvjerile da su njihovi učenici na pravom putu da prođu.

Jedna od stvari koje mi se sviđaju kod testova ocjenjivanja kao poslodavca jest to što vam omogućuju da se usredotočite na osobnost i iskustvo vaših potencijalnih zaposlenika. Znate mnogo o njihovim vještinama, tako da ne morate pokušavati shvatiti što oni mogu, a što ne mogu učiniti samo na temelju njihovih riječi i referenci.

Ipak, važno je paziti da ne polažete previše povjerenja u testove ocjenjivanja. Oni su dobri u mjerenju sposobnosti izvršavanja određenih osnovnih, dodijeljenih zadataka, ali možda neće učiniti dovoljno da vam pokažu kako netko radi na dugoročnom projektu, s grupom ili pod pritiskom. Postoje testovi osobnosti koji vam mogu pomoći da vidite je li netko sposoban za rad u određenom okruženju, ali ne postoji zamjena za kontakt jedan na jedan. Snaga procjene testa je alat za prethodnu provjeru. Nakon toga još uvijek morate imati svoj kadrovski odjel da prođe kroz grubi posao.

Objavljeno dana